Nowojorski zakaz używania soli

15 marca 2010, 09:34

Felix Ortiz, demokratyczny radny z Nowego Jorku, postuluje, by w restauracjach Wielkiego Jabłka całkowicie zakazać używania soli i decyzję o doprawianiu bądź nie pozostawić klientowi. Wzbudziło to opór wśród szefów kuchni, którzy zrzeszyli się i jako grupa My Food My Choice (Moje jedzenie, mój wybór) walczą o swoje prawa na Facebooku. Wspierają ich zresztą konsumenci i właściciele lokali.



Polifenol zielonej herbaty oddziałuje na wczesne etapy alzheimera

12 października 2017, 05:29

Dowody przedkliniczne sugerują, że galusan epigallokatechiny (EGCG), polifenol zielonej herbaty, zaburza powstawanie neurotoksycznych oligomerów peptydu beta-amyloidu.


Nowy pomysł na energię słoneczną

13 kwietnia 2010, 12:01

Jedną z metod przechowywania i zamieniania energii słonecznej na użyteczne paliwo, jest jej wykorzystanie do rozłożenia wody na tlen i wodór. Zespół profesor Angeli Belcher z Massachusetts Institute of Technology, opracował nowatorską wydajną metodę produkcji energii ze Słońca.


Zmiany w diecie mogą wydłużyć życie chorych z parkinsonem

24 listopada 2017, 15:46

Utrata wagi przez pacjentów z chorobą Parkinsona (ChP) skraca długość życia, a także zwiększa ryzyko demencji i bycia zależnym od innych.


Owoc owocowi nierówny

5 maja 2010, 11:34

Eksperymenty pokazały, że dzieci zjadają niemal 2-krotnie więcej owoców, jeśli poda się je w atrakcyjny i zabawny sposób.


Zidentyfikowano zmiany w mitochondriach, które towarzyszą uzależnieniu od kokainy

22 grudnia 2017, 11:27

Od lat wiadomo, że mitochondria z komórek mózgu odgrywają pewną rolę w depresji, lęku czy zaburzeniu afektywnym dwubiegunowym. Ostatnio naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Maryland zidentyfikowali z kolei istotne zmiany w mitochondriach, które towarzyszą uzależnieniu od kokainy. Co więcej, udało im się je zablokować.


Na ryżu Mur Chiński stoi

31 maja 2010, 09:20

Dr Zhang Bingjian z Zhejiang University w Hangzhou uważa, że udało mu się odkryć tajemnicę trwałości Wielkiego Muru Chińskiego. Jak wyjaśnia chemik, ok. 1500 lat temu wapno gaszone w zaprawie zaczęto mieszać z lepką pastą z mąki ryżowej.


Mamy problem z warstwą ozonową

6 lutego 2018, 15:21

Warstwa ozonowa, chroniąca nas przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym, odbudowuje się na biegunach, jednak – jak się właśnie okazało – nie odradza się na niższych, zamieszkanych przez człowieka szerokościach geograficznych.


Baterie słoneczne

Przełom w technologii ogniw słonecznych

25 czerwca 2010, 11:29

Darmowa energia to świetna rzecz, żeby tylko aż tyle nie kosztowała - można tak powiedzieć o ogniwach słonecznych. Mimo dekad rozwoju wciąż są zbyt drogie i za mało wydajne dla powszechnych zastosowań. Rozwiązanie obu tych problemów obiecuje profesor John Rogers i firma Semprius.


Denga zwiększa ryzyko udaru

13 marca 2018, 10:40

Denga zwiększa ryzyko udaru, zwłaszcza w dwóch pierwszych miesiącach od zakażenia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy